Guatr hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ameliyatsız Guatr Tedavisi hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Tiroid nodüllerinin kötü huylu olup olmadığını anlamak için nodüllerin içerisinden, ultrasonografi rehberliğinde ince bir iğne kullanılarak hücre alınması işlemidir. Elde edilen materyal labaratuvarda incelenerek nodülde kanser olup olmadığı büyük bir olasılıkla tespit edilebilir.
İçindekiler
Tiroid ince iğne biyopsisi nedir?
Tiroid biyopsisi, tiroid bezinde saptanan nodül ya da nodüllerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için yapılan bir işlemdir. Guatr hastalarında bazen bez tamamen büyür, bazen de tiroid bezi içinde nodüller gelişir. Kadınlarda daha çok görülen tiroid nodüllerinin çoğu iyi huylu olup biyopsi gerektirmez. Tiroid ultrasonu nodüllerinin iyi ya da kötü huylu olduğu konusunda bir fikir verebilmektedir. Nodülün ultrasondaki görünümünün şüpheli olması durumunda kesin tanı konulması amacıyla, ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılmalıdır.
Ne zaman yapılır?
Tiroid ultrasonu sırasında saptanan nodülün görüntüsü tümör yönünden şüphe çekici ise, tiroid bezi etrafındaki lenf nodlarında büyüme ve nodüldeki görüntüye benzer görünüm izleniyorsa, özel bir guatr tipiyle birlikte nodül mevcutsa tiroid biyopsisi yapılması gerekir. Birden çok nodül olan hastalarda hangi nodülden biyopsi yapılacağı ultrason ile belirlenir
Tiroid biyopsisi öncesi hazırlık gerekli midir?
Tiroid biyopsisi için herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
Tiroid biyopsisi güvenli bir işlem midir?
Tiroid iğne biyopsisi son derece güvenli ve basit bir işlemdir.
İşlem ağrılı mıdır?
Çok ince iğnelerle yapıldığı ve derin dokulara girilmediği için genellikle hastada rahatsızlık hissi oluşturmaz. Yine de işlem öncesi işlem alanına lokal anestezi yapılır.
Tiroid ince iğne biyopsisi nasıl yapılır?
Hastamızın boynunun altına destek konularak başın geriye düşmesi sağlanır, böylece biyopsi işleminin daha konforlu olması sağlanır. Öncelikle hastamızın tiroid bezi ultrason ile incelenir. Nodül tespit edildikten sonra iğnenin nereden gireceğine karar verilir. Cilt bölgesi steril olarak hazırlandıktan sonra biyopsi yapılacak alan ince bir iğne ile lokal anestezi verilerek uyuşturulur. Daha sonra daha da ince bir iğne ile aspirasyon yapılarak nodülden sıvı veya hücre örneği alınır. Ultrason görüntüsü şüpheli bulunan nodül sayısı birden fazlaysa, birden fazla giriş gerekebilir. Daha sonra, bu hücreler lam adı verilen küçük camlara yayılır ve patolog tarafından mikroskopla incelenir.
Teşhiste yanılma olabilir mi?
Tiroid ince iğne biyopsisi, %90 ın üzerinde bir doğruluk oranına sahiptir ve günümüzde tiroid nodüllerine tanı konulmasında kullanılan standart yöntemdir. Tiroid nodüllerinden yapılan biyopsi çok ince bir iğne ile aspirasyon şeklinde yapılmaktadır. Ancak bir doku parçası alınmadan sadece iğne ile hücreler alındığı için her zaman kesin tanı elde edilemeyebilir
Komplikasyonları nelerdir?
Genellikle komplikasyon oluşmaz. Ancak çok nadir olarak kanama veya enfeksiyon görülebilir.
Biyopsi sonrası ne yapılmalıdır?
İşlem sonrasında hastalarımız için herhangi bir kısıtlama yoktur, normal yaşamlarına dönebilirler. Seyrek olarak iğnenin girdiği yerde ağrı hissedilebilir, bu nedenle işlem sonrası hastalarımız ağrı kesici kullanabilir.