Ameliyatsız Hemoroid Tedavisi: Embolizasyon


Hemoroid nedir? Neden oluşur?

Hemoroid kalın barsağın uç bölümü olan rektum veya makat bölgesinde toplardamar ağında genişleme meydana gelmesidir. Halk arasında basur veya mayasıl olarak adlandırılır.

İç ve dış hemoroidler olmak üzere ikiye ayrılır. İç hemoroidler makat bölgesinin daha iç kısmında yer alır ve ele gelmezler. Dışkıda kan ile fark edilirler. Dış hemoroidler makat bölgesinde ele gelen genişlemiş toplardamarlardır. Ağrı, kaşıntı ve kanama ile kendini gösterirler.

Hemoroidin görülme sıklığı nedir?

Toplumda oldukça yaygındır; görülme sıklığı %5-40’tır.

Hemoroid nasıl meydana gelir?

Hemoroidler, makat bölgesindeki toplardamarlarda basınç artışı ve bu toplardamarları çevreleyen destek dokusunun yetersizliği nedeniyle meydana gelirler. Bunun sonucunda makat bölgesinde atardamarlar ve toplardamarlar arasındaki bağlantı damarlarında genişleme meydana gelir.

Hemoroid oluşumu için risk oluşturan durumlar nelerdir?

Genetik yatkınlık, kronik kabızlık, beslenme alışkanlıkları, gebelik, uzun süre oturarak çalışmak hemoroid oluşumu için başlıca risk faktörleridir.

Hemoroid belirtileri nelerdir?

Hemoroidler hastaların büyük bölümünde herhangi bir şikayete yol açmaz. Başlıca şikayetler makat bölgesinde ele gelen ağrılı şişlik, kanama, oturunca anüs bölgesinde ağrı, kaşıntı, dışkılama hissi ve ağrılı dışkılamadır.

Hemoroid tanısı nasıl konur?

Tanı genellikle muayene ve endoskopik inceleme (kolonoskopi) ile konur.

Hemoroid dereceleri nelerdir?

Hemoroid bulguların şiddetine göre dört dereceye ayrılır. Birinci derece hemoroid makattan çıkıntı yapmaz, kanama ile fark edilir. İkinci derece hemoroid ıkınma sırasında makattan dışarı çıkar ancak kendiliğinden eski konumuna döner. Üçüncü derece hemoroid ıkınmayla makattan dışarı çıkar ancak parmakla geri döndürülebilir. Dördüncü derecede ise hemoroid tamamen dışarı çıkmış olup parmakla içeriye gönderilemez.

Hemoroid tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Hemoroid tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler; yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, bant ligasyonu, lazerle koagülasyon, skleroterapi ve embolizasyondur.

Hemoroid ne zaman tedavi edilmelidir?

İlaç tedavisine yanıt vermeyen veya ağrı, kaşıntı, kanama gibi şikayetlere yol açan hemoroidlerin tedavi edilmesi önerilir.

Hemoroidlerin derecesine göre hangi tedavi yöntemleri kullanılır?

Birinci ve ikinci derece hemoroidlerin tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavileri genellikle yeterlidir. Üçüncü ve dördüncü derecede ise bant ligasyonu, skleroterapi, lazer uygulamaları ve embolizasyon gibi yöntemler önerilir. Cerrahi, bazı durumlarda uygulanmakla birlikte tedavi sonrası iyileşme döneminin uzun ve ağrılı olması ve yüksek komplikasyon riski nedeniyle daha az tercih edilmektedir.

Embolizasyonla hemoroid tedavisi nedir?

Hemoroid tedavisi için genişlemiş toplardamarları besleyen atardamar dallarının tıkayıcı maddelerle kapatılması işlemidir.  Superior rektal arter embolizasyonu olarak da bilinmektedir.

Embolizasyon işlemi hemoroidi ne şekilde tedavi eder?

Embolizasyon işleminde hemoroidi besleyen atardamarlar tıkanarak kan akımı azaltılır, buna bağlı olarak genişlemiş hemoroid yapılarında beslenme bozukluğu meydana gelir ve birinci haftadan itibaren sönme görülür.

Embolizasyon tedavisi öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?

Girişimsel işlemler için gerekli olan rutin hazırlığa ek olarak, benzer şikayetlere yol açabilecek kalın barsağa ait diğer patolojilerin dışlanması ve hemoroidin yaygınlığının belirlenmesi amacıyla kolonoskopi yapılması önerilmektedir.

Embolizasyonla hemoroid tedavisi nasıl yapılır?

İşlem anjiografi ünitesinde, lokal anestezi veya sedasyon altında gerçekleştirilir. Kasıktaki atardamardan girilerek damar kılıfı yerleştirilir ve kateter adı verilen ince teller hemoroidi besleyen ana atardamar içerisine kadar ilerletilir.

Anjiografi görüntüleri alındıktan sonra koil adı verilen damar tıkayıcı maddelerle atardamar yapıları kalıcı olarak tıkanır. Böylece toplardamar üzerindeki yüksek basınç ortadan kaldırılmaktadır.

İşlem ağrıya yol açar mı?

Embolizasyonla hemoroid tedavisi ağrısızdır.

İşlem ne kadar sürer?

Embolizasyonla hemoroid tedavisi 20-30 dakika sürer.

Hastanede yatmak gerekir mi?

İşlem sonrasında hasta aynı gün taburcu edilerek normal günlük yaşamına dönebilir.

Embolizasyonla hemoroid tedavisi kimler tarafından uygulanabilir?

Embolizasyon işlemi girişimsel radyoloji uzmanları tarafından uygulanabilen bir tedavidir.

Embolizasyonla hemoroid tedavisi kimlere uygulanır?

Embolizasyon tedavisi yüksek dereceli hemoroid varlığında veya diğer yöntemler uygulanmasına rağmen tedavi edilemeyen hastalarda önerilir. Özellikle makattan yoğun kanama gibi yaşam kalitesini düşüren durumların varlığında embolizasyon oldukça yararlıdır.

Tedavi için kaç seans gereklidir?

Tedavi için tek uygulama yeterlidir.

Embolizasyonla hemoroid tedavisinde başarı oranı nedir?

Embolizasyonla hemoroid tedavisinde başarı oranı %90-95’dir.

Embolizasyonla hemoroid tedavisinin en önemli avantajı nedir?

Embolizasyonda; başarı oranının daha düşük olduğu sadece genişlemiş toplardamar yapılarına yönelik diğer tedavilerden farklı olarak, bu yapılarla atardamarlar arasındaki bağlantılar da kalıcı olarak tedavi edilir. Bu nedenle kalıcı tedavi başarısı yüksek ve tekrarlama riski düşüktür.

Embolizasyonla hemoroid tedavisinin diğer avantajları nelerdir?

Şikayete neden olan her derecede hemoroid için uygulanabilir.

İşlem makat bölgesinden uygulanmadığı için hastalar tarafından daha rahat tolere edilir.

Hastalar aynı gün taburcu edilir.

İyileşme hızlıdır.

Hasta konforu yüksektir.

Diğer tedavi yöntemlerinin başarılı olmadığı durumlarda uygulanabilir.

Cerrahi vb. yöntemlerde karşılaşılabilen işlem sonrasında gaz ve gayta tutamama sorunu görülmez.

Embolizasyon tedavisi sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?

Hastalar  işlem sonrasında 3-4 saat gözlem altında tutulur. Bol miktarda sıvı alımı önerilir.

Tedavi sonrasında neye dikkat etmek gerekir?

Hemoroid tedavisi sonrasında beslenme alışkanlığını da içeren yaşam tarzı değişikliklerine uyulması gereklidir.

Standart hemoroid tedavilerinden sonra tekrarlama riski nedir?

Hemoroid tedavisi sonrasında tekrarlama oranı ameliyat sonrasında %10-15, embolizasyon dışındaki ameliyatsız yöntemlerde ise %30-40’dır.

Embolizasyonla hemoroid tedavisinde tekrarlama riski nedir?

Embolizasyon sonrasında hemoroidin tekrarlama riski son derece düşüktür. Ancak nadiren tedavi edilen bölgeye doğru yeni damar oluşumlarının meydana gelmesine bağlı olarak yeniden yeni hemoroid oluşması durumunda, bir kez daha embolizasyon işlemi uygulanmak suretiyle tedavi mümkündür.

Embolizasyon tedavisinden sonra neler görülebilir?

İşlemden sonra tedavi bölgesinde ağrı meydana gelebilir; bu durumda ağrı kesici alınması genellikle yeterlidir. İlk bir hafta içerisinde dışkılamada zorlanma ve dışkıda kanama görülebilir.

Embolizasyon tedavisinin riskleri nelerdir?

Tedaviden kaynaklanan risk ve komplikasyon oranı %5’den düşüktür. Nadiren, enfeksiyon, rektum ve makat bölgesinde küçük yaraların oluşması gibi tedavi edilebilen durumlar meydana gelebilir.

Online Randevu

Sosyal Medya

Bizi Arayın
Yol Tarifi Alın