İleri Görüntüleme Tabanlı Sertleşme Sorunu Tedavisi

Sertleşme Sorunu Tanısında İleri Görüntüleme Yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

İçindekiler

Sertleşme sorunu nedir?

Normal koşullarda, erkekler cinsel olarak uyarıldığında penis atardamarlarından gelen kan, penisin iç kısmında toplanır ve sertleşme sağlanır, bu sayede kısa sürede ilişkiye hazır hale gelinir. Bu sertleşmenin cinsel ilişkiyi sağlayacak yeterlilikte olmaması veya sertleşmenin erken sonlanması sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon) olarak adlandırılır. Problemin tıbbi olarak varlığı için 6 ay ya da daha uzun süre boyunca rahatsızlığın devam ediyor olması önemli bir kriterdir

Sertleşme sorunu neden önemlidir?

Sertleşme sorunu erkeklerde kaygı gibi psikolojik sorunlara, cinsel partner ile ilişkide bozulmaya ve özgüven kaybına neden olabilir.

Sertleşme sorununun tanısı neden önemlidir?

Sertleşme sorunu tek başına bir sağlık problemi olabileceği gibi altta yatan başka bir hastalık nedeniyle de gelişebilir. Altta yatan sebebin tam olarak belirlenmesi tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Sorunun kökeninde genellikle psikolojik etkenler ve fiziksel (organik) nedenler bir arada bulunur.

Sertleşme sorununun psikolojik nedenleri nelerdir?

Sertleşme sorununun aniden ortaya çıkması, bazı ilişkilerde normal sertleşme olurken bazen sorun yaşanması psikolojik etkenleri akla getirmelidir; bunlar arasında partnerle uyumsuzluk yaşanması, ev veya işle ilgili sorunlar, stres, kaygı, depresyon yer alabilir.

Sertleşme sorununun başlıca fiziksel (organik) nedenleri nelerdir?

Kalp ve damar sistemi bozuklukları, sigara, alkol, bazı ilaçlar, diyabet, yüksek kolesterol, hormon bozuklukları, prostat hastalıkları, böbrek yetmezliği, nörolojik hastalıklar sertleşme sorununa yol açan başlıca fiziksel nedenler arasında yer alır.

Sertleşme nasıl meydana gelir?

Normal bir sertleşme meydana gelmesi için penis atardamarları ile penise temiz kan gelmesi ve bu kanın penisten kanı boşaltan toplardamarların kapanması sonucu peniste hapsolması gerekir. Daha sonra orgazm (boşalma, ejekülasyon) sonrasında toplardamar yapılarındaki kapaklar açılır ve kanın penis dışına çıkması ile sertleşme sonlanır.

Sertleşme sorununun toplumda görülme sıklığı nedir?

Genel olarak her on erkekten birinde sertleşme sorunu görülmektedir; ancak bu oran yaşla birlikte artmaktadır. Nitekim, ülkemizde 40-70 yaş arası erkeklerin %69’unda sertleşme sorunu görüldüğü bildirilmiştir.

Sertleşme sorunu tanısı nasıl konur?

Sorunun kaynağının doğru olarak belirlenebilmesi için kişinin tıbbi geçmişinin ve cinsel öyküsünün ayrıntılı olarak öğrenilmesi, genital bölge muayenesi, psikososyal değerlendirme, laboratuvar testleri ve renkli Doppler ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.

Sertleşme sorununun damar bozukluklarından kaynaklanma sıklığı nedir?

Sertleşme bozukluklarının %80-90’ı penis atardamarları veya toplardamarları ile ilgili bozukluklar nedeniyle meydana gelmektedir.

Sertleşme sorunu tedavisinde ilk adım nedir?

Böyle bir sorunla karşılaşıldığında öncelikle bunun tedavisinin mümkün olduğu akılda tutulmalıdır. İlk olarak yaşam biçiminde yapılacak olumlu değişikliklerle çözüm bulunmaya çalışılmalıdır. Bu kapsamda, sertleşme bozukluğundan korunmak için stresten kaçınmak, dengeli beslenme, iyi ve yeterli gece uykusu, düzenli egzersiz yapılması, fazla kilonun verilmesi, sigaranın bırakılması ve alkol tüketiminin azaltılması gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinmek oldukça yararlıdır. Bu şekilde çözüm bulunamadığı takdirde, tıbbi yardım almak gerekebilir.

Sertleşme sorununda psikolojik etkenlerin ortadan kaldırılması için ne yapılmalıdır?

Öncelikle, sertleşme probleminin hemen her erkeğin başına gelebilecek bir problem olduğu unutulmamalıdır. Utanma ve çekinme nedeniyle çözüm arayışından kaçınılması veya sorunun doğru olmayan yöntemlerle giderilmeye çalışılması problemin daha da büyümesine yol açabilir. Ayrıca, tedavinin gerçekleşebilmesi ve sorunun tamamen ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle kişinin tedavi konusunda istekli olması ve problemin farkında olması gerekir. Stres, endişe ve depresyonun neden olduğu sertleşme sorunu için psikolojik danışmanlık alınması yararlı olabilir.

Sertleşme sorunu nasıl tedavi edilir?

Öncelikle sorunun kaynağının ne olduğu ve hangi yöntemlerle tedavi edilebileceğinin belirlenmesi gerekir. Eşlik eden hastalıkların bulunması durumunda, bunların uygun şekilde tedavi edilmesi sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırabilir. Ayrıca, sertleşme sorununun tedavisinde çeşitli yardımcı yöntemler bulunmaktadır, hastanın durumuna göre bunlardan biri ya da birkaçı bir arada uygulanabilir.

İleri görüntüleme tabanlı sertleşme sorunu tedavisi nedir?

Sertleşme sorununun kaynağının belirlenmesinde renkli Doppler ultrasonografi, elastografi, BT kavernozografi, BT anjiografi, MR anjiografi, selektif penil anjiografi ve kavernozografi gibi ileri görüntüleme tekniklerinin kullanıldığı, uygun ve etkili tedavinin bu doğrultuda belirlendiği yaklaşım stratejisidir. Söz konusu görüntüleme tekniklerinden, sorunun kaynağına yönelik tedavilerin doğru şekilde uygulanmasında kılavuz olarak da yararlanılır.

İLAÇ TEDAVİSİ

Sertleşme sorununda ağızdan ilaç tedavisi nedir?

Sertleşme sorunu tedavisinde öncelikle fosfodiesteraz 5 inhibitörü (PDE-5) ilaçlar (sildenafil, tadalafil, vardenafil) önerilir. Bu ilaçlar penisteki damarlarda genişleme sağlayarak kan akımını artırıp hızlandırır. Ancak, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yüzde kızarıklık, sıcak basması, geçici görme bozukluğu gibi yan etkiler görülebilir. Daha da önemlisi, bu ilaçların ani kan basıncı düşüklüğü gibi önemli yan etkilerinin bulunması ve bazı ilaçlarla birlikte kullanılmasının sakıncalı olması nedeniyle mutlaka doktor kontrolünde kullanılmaları gereklidir.

LSWT TEDAVİSİ

LSWT (Doğrusal Şok Dalga Tedavisi) nedir?

LSWT (Linear Shockwave Therapy) penise düşük yoğunluklu ses dalgaları gönderilerek yeni damar oluşumunun ve kan akımı artışının ve doku yenilenmesinin sağlandığı bir yöntemdir. Sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan, hastaya herhangi bir işlem yapılmadığı için hastalar tarafından tercih edilen, kolay uygulanabilir bir tedavi yöntemidir.

ESWT teknolojisine göre en önemli farkı uygulama sırasında peniste tek bir bölge yerine penisin tamamını kapsayan bir etki alanı oluşturulabilmesidir; bir başka ifadeyle kapsama alanı daha geniştir.

LSWT tedavisinin başarı oranı nedir?

Bu yöntem sertleşme sorunu bulunan hastaların %70-80’inde başarılı olmaktadır. Diyabet hastalarında, kalp damar hastalarında ve prostat hastalığı nedeniyle sertleşme sorunu yaşayanlarda başarılı sonuçlar alınmıştır. Tedavinin etkinliğinin iki yıla kadar devam ettiği bildirilmiştir. Daha önce ilaç kullanan hastaların tedavi sonrasında ilaca ihtiyaçları çoğunlukla kalmamakta, ilaca cevap vermeyen hastalar ise ilaca cevap verir hale gelebilmektedir.

LSWT tedavisi nasıl uygulanır?

Tedavi sırasında penisin farklı bölgelerine düşük yoğunluklu ultrasonik ses dalgaları verilir. Tedavi süresi ve uygulanma sıklığı sorunun düzeyine göre değişkenlik gösterebilir. Uygulama sayısı bakımından genellikle haftada 1-2 seans olmak üzere toplam 4 seanslık tedaviler önerilir. Her tedavi seansı yaklaşık 20 dakika sürer.

 

LSWT tedavisinin riski var mıdır? Anestezi gerekli midir?

LSWT tedavisinde herhangi bir müdahale ve girişim olmadığı için tamamen güvenlidir. Yöntemin herhangi bir riski bulunmaz, uygulama sonrası günlük hayat için herhangi bir kısıtlama yoktur. İşlem sırasında aneztezi gerekli değildir.

ENJEKSİYON TEDAVİSİ

Penis içine enjeksiyon tedavisi nedir?

Penisin iç kısmında yer alan süngerimsi dokuya ince uçlu bir enjektör yardımıyla ilaç verilmesine dayalı tedavi yöntemidir. İğne yapıldıktan 10-15 dakika kadar sonra sertleşme gerçekleşir. Verilen ilaç sayesinde kan damarları genişler ve penisin kanla dolmasına bağlı olarak sertleşme meydana gelir. En sık görülen yan etkisi ilaç uygulanan alanda anormal bağ dokusu oluşmasına bağlı geçici sertlik oluşumudur. Enjeksiyon sonrasında 4 saat içinde ereksiyon sonlanmazsa (priapizm) acil müdahale gereklidir.

PRP TEDAVİSİ

PRP tedavisi nedir?

PRP (trombositten zengin plazma) kişinin kanı alındıktan ve özel bir işlemden geçirildikten sonra elde edilen bir sıvıdır. Elde edilen PRP sıvısının içerisinde kana göre beş kat yoğun yoğun bir şekilde trombositler (platelet) ve büyüme faktörleri (PDGF, VEGF, TGF- α ve TGF- β) bulunur. PRP sıvısı enjekte edildiği bölgede doku iyileşmesini uyarır ve bu dokudaki kök hücreleri uyararak dokuların gençleşmesini sağlar. PRP tedavisinin kendisi bir kök hücre tedavisi değildir, ancak doku içindeki kök hücrelerini aktif hale getiren bir tedavi yöntemidir.

Sertleşme sorunu bulunan kişilerde, sertleşmeyi sağlayan penis dokusunda kılcal damarların azalması ve kasların yerini sert bağ dokusunun alması nedeniyle penisin elastikliği kaybolur. Bu bölgeye PRP’nin enjekte edilmesi, sertleşmeyi sağlayacak yeni damar oluşumuyla birlikte dokuda yenilenme ve gençleşmeyi sağlar.

PRP tedavisine bağlı hangi etkiler görülür?

PRP tedavisi sayesinde penise daha iyi kan akışı meydana gelir, bu sayede sertleşme kalitesi artar. Penis boyunda uzama ya da kalınlaşma görülebilir. Ayrıca,
PRP tedavisi ile penis eğriliklerinde %75-80 oranında düzelme sağlanabilmektedir.

Sertleşme sorununda PRP tedavisi nasıl uygulanır?

Genellikle 1-4 seans yeterli olmaktadır. PRP tedavisinin etkisi uygulama sonrasında 1 hafta içinde ortaya çıkar, 3 ayda en üst seviyeye ulaşır. Sertleşme sorununda standart PRP tedavisi toplam üç seans olacak şekilde iki günde bir yapılır; 3., 6. ve 12. aylarda tek doz olacak şekilde idame tedavisi uygulanması etkinliği arttırmaktadır.

PRP tedavisinde anestezi uygulanır mı?

Enjeksiyondan 5-10 dakika önce lokal etkili uyuşturucu kremler (lokal anestezik) kullanılarak hastanın ağrı hissetmesini engellenir. Tedavi gününde bile hasta normal günlük hayatını sürdürebilir. PRP tedavisi, tedaviye başladıktan bir hafta sonra etki etmeye başlar ve maksimum etki göstermesi 3 ayı bulabilmektedir.

PRP tedavisinde nelere dikkat edilmesi gerekir?

PRP tedavisi, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların ilaçları kesildikten beş gün sonra, enfeksiyonu olan hastaların antibiyotik ile tedavi edilmelerinden sonra
yapılmalıdır. Tedaviden sonraki gün anti-inflamatuar ağrı kesici ilaçlar tedavinin etkinliğini azaltabileceği için alınmamalıdır.

PRP tedavisinin yan etkisi var mıdır?

PRP kişinin kendi kanından hazırlandığı için güvenli bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, nadiren enjeksiyon bölgesinde ağrı, kanama, doku hasarı, damar veya sinir yaralanması ve enfeksiyon meydana gelebilir.

KÖK HÜCRE (SVF-STROMAL VASKÜLER FRAKSİYON) TEDAVİSİ

Kök hücre tedavisi nedir?

Kök hücreler vücutta bulunan tüm dokuların ve organların yapısını oluşturan hücrelerdir. Hem başlı başına ayrı bir hücre türüdür, hem de farklı hücrelere dönüşebilmektedir. Kök hücreler vücuttaki hücreleri onarma, değiştirme ve yenileme potansiyeline sahiptir. Hasarlanan bölgelerin iyileşmesinde önemli rol alırlar.

Kök hücreler vücut dışına çıkarılıp, bileşenlerine ayrılarak vücudun farklı bölgelerine uygulandığında hasarlı hücrelerin yerini alabilirler, dokuları onarabilirler ve hasarlı dokuları yenileyebilirler. Bu sayede birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir.

Sertleşme sorununda kök hücre tedavisi nedir?

Kök hücre tedavisi sertleşme sorunu için, en yeni tedavi seçeneklerinden biridir. Penis dokusu hasarı, damarsal nedenler, sinir hasarları ve diyabet gibi nedenlerden kaynaklanan sertleşme sorunu için kalıcı ve etkili bir tedavidir.

Sertleşme sorunu için kök hücre uygulaması nasıl yapılır?

Kök hücre tedavisinde tedavinin uygulanacağı kişinin karın dokusundan alınan yağ hücreleri kullanılmaktadır. Kişinin karın bölgesinden lokal anestezi altında 50-100 cc yağ dokusu alındıktan sonra santrifüj cihazıyla bileşenlerine ayrılır. Elde edilen mezenkimal kök hücreleri barındıran, büyüme faktörlerinden zengin sıvı (SVF-stromal vasküler fraksiyon) ince bir iğne ile penise enjekte edilir.

Kök hücre tedavisi ne kadar sürer?

Tüm işlem ortalama 2 saat sürer.

Sertleşme sorununda kök hücre tedavisine bağlı hangi etkiler görülür?

Kök hücre tedavisiyle penis içindeki kan damarlarının canlanması, yeni damarların oluşması, hasarlı dokuların onarılması ve yenilenmesi ve hasarlı sinirlerin yeniden oluşturulması amaçlanır.

Sertleşme sorunu için kök hücre tedavisi kaç defa yapılır?

Penis kök hücre tedavisi tek seans yapılır.

Penise kök hücre tedavisinin sonuçları nasıldır?

Sertleşme sorununda kök hücre tedavisi hızlı ve etkili bir sonuç elde edilmesini sağlar. Tedavi sonrası yaklaşık 6-12 ayda belirgin iyileşme görülebilir.

Kök hücre tedavisi özellikle hangi hastalarda önerilir?

Kök hücre tedavisi özellikle prostat kanseri nedeniyle radikal prostatektomi ameliyatı olduktan sonra sertleşme problemi yaşayan ve ilaç tedavilerine yanıt alınamayanlarda, şeker hastalığı nedeniyle erektil disfonksiyon sorunu yaşayanlarda, çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmasına karşın olumlu yanıt alınamaması nedeniyle protez ameliyatı  önerilenlerde yararlı olabilir.

Kök hücre elde edilmesi işlemi ağrılı mıdır?

Hastanın karın bölgesinden  ince bir kanül yardımıyla yağ dokusu alınma işlemi lokal anestezi altında yapılır. Bu sayede işlem esnasında ağrı duyulmaz.

Kök hücre tedavisinde anestezi uygulanır mı?

Enjeksiyondan 5-10 dakika önce lokal etkili uyuşturucu kremler (lokal anestezik) kullanılarak hastanın ağrı hissetmesini engellenir. Tedavi gününde bile hasta normal günlük hayatını sürdürebilir.

Kök hücre tedavisinde nelere dikkat edilmesi gerekir?

Kök hücre tedavisi, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların ilaçları kesildikten beş gün sonra, enfeksiyonu olan hastaların antibiyotik ile tedavi edilmelerinden sonra
yapılmalıdır. Tedaviden sonraki gün anti-inflamatuar ağrı kesici ilaçlar tedavinin etkinliğini azaltabileceği için alınmamalıdır.

Kök hücre tedavisinin yan etkisi var mıdır?

Kök hücre tedavisi kişinin kendi yağ dokusundan hazırlandığı için güvenli bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte, nadiren enjeksiyon bölgesinde ağrı, kanama, doku hasarı, damar veya sinir yaralanması ve enfeksiyon meydana gelebilir.

EKSOZOM TEDAVİSİ

Eksozom nedir?

Eksozomlar tüm hücrelerden salınan lipid yapıda zara sahip, büyüme faktörleri, genetik bilgiler ve proteinleri taşıyan çok küçük keseciklerdir. Hücreler arası iletişimi sağlarlar, yakın ve uzak hücreler arasında hücre içi bilgilerin önemli düzenleyici olan molekülleri taşırlar. Hücre yenilenmesinde  ve tamirinde yüksek potansiyele sahiptirler.

Eksozom nasıl elde edilir?

Yenidoğan göbek bağı dokusundan elde edilen mezenkimal kök hücreler (MKH) kültür ortamından özel işlemlerle saflaştırılarak çeşitli işlemlerden geçirilerek eksozomlar elde edilir. Hiçbir dış etken maruz kalmamış saf ve toksin içermeyen bir üründür. Uygun koşullarda ana yapısı bozulmadan uzun süre saklanabilirler.

MKH eksozomları ne şekilde etki gösterir?

Eksozom içerisindeki büyüme faktörlerinin doku iyileşmesini uyarıcı ve iltihabı azaltıcı etkileri bulunmaktadır.

Sertleşme sorununda MKH eksozom tedavisi uygulanabilir mi?

MKH eksozomlar potansiyel doku onarıcı etkisi sayesinde sertleşme sorunu tedavisinde kullanılabilmektedir.

MKH tedavinin uygulanma şekli nedir?

Tıpkı PRP ve kök hücre tedavisinde olduğu gibi, penis gövdesine korpus kavernozum kas dokusu içerisine uygulanır.

Sertleşme sorununda MKH eksozom tedavisinin başarı şansı nedir?

MKH eksozom tedavisi oldukça yeni bir tedavi olup bu alandaki araştırmalar devam etmektedir. Sertleşme sorunu için MKH eksozom kullanımı, halihazırda elde edilen başarılı sonuçlar sayesinde mevcut tedavilere alternatif oluşturabilecek ve bu alanda önemli değişikliklere yol açabilecek potansiyel bir tedavidir.

MKH eksozom tedavisi sertleşme sorununda hangi mekanizmayla etki gösterebilir?

İçerdikleri büyüme faktörleri ve diğer moleküller sayesinde yeni damar oluşumunu uyarmak suretiyle penise kan akımını artırırlar.

İçerdikleri sinir koruyucu penis dokusunda sertleşme için gerekli sinir hücrelerini korurlar.

İmmün cevabı düzenleme özelliği otoimmün hastalıkların neden olduğu sertleşme sorununun tedavisinde yardımcı olabilir.

Peniste iltihabı (inflamasyonu) azaltıcı etkileri sertleşme sorununun giderilmesine yardımcı niteliktedir.

İçerdikleri moleküller peniste ereksiyon için gerekli düz kas gelişimini uyarırlar.

Sertleşme sorununda MKH eksozom tedavisi hangi durumlarda kullanılabilir?

Sertleşme sorununda MKH eksozom tedavisi uygulanan başlıca durumlar şunlardır;

Atardamar veya toplardamar kaynaklı sertleşme bozukluğu,

Prostat ameliyatına veya omurilik hasarına bağlı sinir hasarının yol açtığı sertleşme bozukluğu,

Diğere tedavi yöntemlerinden yeterli yanıt alınamaması,

Penil protez uygulaması gibi cerrahi yöntemlere alternatif aranması,

Daha doğal bir tedavi yöntemi aranması

MKH eksozom tedavisinin erişkin kök hücre tedavisine üstünlükleri nelerdir?

Elde edilmesi için hastaya cerrahi işlem uygulanması gerekmez, doğrudan uygulamaya hazır şekilde gelir.

Elde edilmesinin sonrasında klinik uygulama için sınırlı zaman gerektirmez.

Yenidoğandan elde edilmesi ve daha fazla büyüme faktörü içermesi nedeniyle klinik kullanım potansiyeli daha yüksektir.

MKH eksozom tedavisinin PRP ve kök hücre tedavisine göre en önemli üstünlüğü nedir?

PRP ve kök hücre tedavisinde hastanın kendi kanının ve yağ dokusunun kullanılması nedeniyle elde edilen sonuç hastanın genel sağlık durumu ve yaşı işle yakından ilişkilidir. Halbuki MKH eksozom yenidoğan göbek bağından elde edildiği için hiçbir dış etken maruz kalmamış saf ve toksin içermeyen bir üründür.

MKH eksozom erkek sağlığını ilgilendiren başka hangi durumlarda kullanılabilir?

MKH eksozom tedavisi sertleşme bozukluğune ek olarak  erken boşalma, penis eğriliği (Peyronie hastalığı), kronik prostatit (kronik pelvik ağrı sendromu) ve kısırlık (infertilite) durumlarında da kullanılabilir.

VAKUM CİHAZLARI

Sertleşme sorununda vakum cihazlarıyla tedavi nedir?

Penis üzerine yerleştirilen silindir şeklindeki bu cihazlar negatif basınç etkisiyle kanı penis içinde toplayarak ereksiyonu sağlarlar. Yeterli ereksiyon sağlanınca penisin dip kısmına yerleştirilen sıkıştırıcı bant 30 dakikadan uzun süreli kullanılmamalıdır. Aksi takdirde peniste uyuşma, his kaybı gibi yan etkiler meydana gelebilmektedir.

CERRAHİ TEDAVİ

Sertleşme sorununda cerrahi tedavi nedir?

Diğer tüm tedavilere cevap alınamayan hastalarda cerrahi uygulamalara başvurulur.
Bu amaçla ameliyatla penis içine silikon protezler yerleştirilir.

 

ENDOVASKÜLER TEDAVİLER

Sertleşme sorununda endovasküler tedavi nedir?

Diğer tedavilerden yarar görülmemesi durumunda, cerrahi tedavi istenmiyorsa ve/veya cerrahi tedaviye alternatif olarak uygulanabilen bir yöntemdir.

Endovasküler tedavi yöntemleri nelerdir?

Penise kan getiren atardamarlarda saptanan darlık veya tıkanıklıklara yönelik anjioplasti/stent işlemleri ve venöz kaçak için embolizasyon uygulamaları endovasküler tedavi yöntemleridir.

Endovasküler tedavi hangi durumlarda uygulanır?

Sertleşme sorununun nedeni olarak nörojenik, psikolojik ve hormonal faktörlerin ekarte edilmesi durumunda, damarlarla ilgili bozukluklar akla gelmelidir. Nitekim, sertleşme sorunu görülen her dört hastanın üçünde penise kan akımı sağlayan atardamarlarında özellikle ileri yaşta belirginleşen damar sertliğine bağlı darlık/tıkanma veya toplardamarların çalışmasındaki bozukluğa (venookluzif hastalık) bağlı kaçak saptanabilmektedir. Her iki durumda da endovasküler tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Atardamar bozukluklarına bağlı sertleşme bozukluğu nedir?

Penis kan götüren atardamarlarda damar sertliği (atheroskleroz) özellikle yaşlanmayla birlikte artış göstermek üzere sık görülmektedir.

Kalp damar sağlığı yönünden risk faktörlerinin mevcut olması durumunda söz konusu damarlarda sertleşmeyi olumsuz yönde etkileyen bozukluklar görülebilmektedir. Bu bağlamda, daha önceden kalp-damar hastalığı bulunanlarda ve hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi ve sigara içme öyküsü gibi damar sertliği yönünden risk oluşturan durumların varlığında penis atardamarlarında plak oluşumu, darlık ve ilerleyen dönemde tıkanıklık meydana gelebilmektedir. Buna bağlı olarak penise giden kan miktarının azalması sonucunda sertleşme bozukluğu ortaya çıkabilmektedir.

Sertleşme sorunu olanlarda, erkek genital sistemin beslenmesini sağlayan iliak, pudental ve penil arterlerin dörtte üçünde darlık görülmektedir.

Atardamar bozukluğuna bağlı sertleşme bozukluğunun endovasküler tedavisi nasıl yapılır?

Atardamar bozukluğunun olduğu bölgenin belirlenmesine yönelik renkli Doppler ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi (BT) anjiografi sonrasında, bozukluk saptanan damar bölgesine yönelik anjioplasti işlemi yapılır.

İşlem anjiyografi ünitesinde lokal anestezi veya hafif sedasyon altında gerçekleştirilir. Bu bakımdan kalp anjiosu işleminden hiçbir farkı yoktur. İşlem sırasında hasta genellikle uyanık durumda olur ancak hastanın konforu için damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar verilir.

 

İşlemde atardamar bozukluğu nasıl düzeltilir?

Kasıktan girilerek kateter adı verilen ince plastik borucuklar yardımı ile ilgili damarlara ulaşılır. Özel tellerle birlikte balon veya stent uygulanarak sorun giderilerek normal kan akımı yeniden sağlanır. Son dönemde kullanıma giren ilaç salınımlı balonlarla, tedavi sonrasında ilgili bölgede  yeniden darlık meydana gelmesi riski azaltılmıştır.

Bu tedavinin başarı şansı nedir?

İlaç tedavisine yanıt vermeyen ve atardamar bozukluğu saptanan kişilerde anjioplasti tedavisi sonrasında 12. ay sonunda %50-85 oranında klinik başarı elde edilebilmektedir. Özellikle görece genç hastalarda daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.

Anjioplasti tedavisi hangi merkezlerde yapılmaktadır?

Anjioplasti tedavisi dünyada çok az merkezde yapılmaktadır.

Anjioplasti tedavisi kim tarafından yapılmalıdır?

Anjioplasti tedavisi periferal damar hastalıklarına yönelik endovasküler tanı ve tedavi işlemleri konusunda deneyimli girişimsel radyologlar veya üroradyologlar tarafından yapılmalıdır.

İşlem ne kadar sürer?

İşlem süresi yaklaşık 60-90 dakikadır

Anjioplasti tedavisinin diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?

Ameliyat olmadığı için kesi yapılmaz.

Genel anestezi gerekmez, lokal anestezi altında yapılır.

Hastanede yatış gerekmez.

Ağrı azdır veya hiç yoktur.

Normal günlük yaşama hızla dönülebilir.

Anjioplasti tedavisinin cerrahi yöntemlere göre üstünlüğü nedir?

Anjioplasti diğer tedavilere dirençli sertleşme bozukluğuna yönelik etkili ve güvenli bir tedavi şeklidir. Ameliyatla penis protezi yerleştirilmesi sonrasında enfeksiyon meydana gelebilir, ayrıca protezler mekanik olarak bozularak işlevsiz kalabilir. İnvazif olmayan girişimsel bir işlem olması nedeniyle anjioplasti tedavisinde bu riskler bulunmaz.

Anjioplasti tedavisinin diğer yöntemlere göre dezavantajları nelerdir?

Anjioplasti sonrasında %30 oranında tedavi edilen bölgede yeniden darlık meydana gelebilmektedir. Bu bakımdan, anjioplasti tedavisine ek olarak damar sertliği risk faktörlerinin giderilmesine yönelik yaşam tarzı değişikliklerine uyulması ve hiperlipidemi, hipertansiyon, diyabet gibi bozuklukların kontrol altına alınması büyük önem taşımaktadır.

Anjioplasti tedavisinin herhangi bir riski veya yan etkisi var mıdır?

Endovasküler tedavilerle ilgili olarak literatürde önemli bir yan etki bildirilmemiştir. Nadiren, diğer anjiografi işlemlerinde de görülebilen, kasıkta iğne giriş yerinde hematom, enfeksiyon gelişmesi söz konusu olabilir. Tedaviden sonra hafif ağrı hissedilebilir.

Venöz kaçağa bağlı sertleşme sorunu nedir?

Venöz kaçak durumunda sertleşme sırasında penis toplardamarlarının kapanmasında bir sorun vardır. Venooklüssif disfonksiyon olarak da adlandırılmaktadır. Penise atardamarlar aracılığıyla gelen temiz kan, venler kapanmadığı için penis içinde kalamaz ve cinsel ilişki sonlanmadan vücuda geriye kaçar.

Venöz kaçak görülme sıklığı nedir?

Sertleşme sorunu yaşayan kişilerin %80’inde venöz kaçak görülmektedir. Genç erkeklerde %30 oranında venöz kaçak görüldüğü bildirilmiştir.

Venöz kaçak neden önemlidir?

Venöz kaçak kalp hastalıklarının erken belirtileri arasındadır. Normal şartlarda fark edilmesi zor olan damarsal sorunlar, sertleşme problemine yol açması nedeniyle erken dönemde belirlenebilir. Bu nedenle venöz kaçak mutlaka teşhis edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Venöz kaçak nedenleri nelerdir?

Genetik yatkınlık, kolesterol yüksekliği, sigara diyabet, nörolojik bozukluklar, bazı ilaçlar, stres, testosteron hormon eksikliği, pelvik bölgeye radyoterapi uygulanması gibi sebepler venöz kaçağa yol açabilmektedir.

Venöz kaçak belirtileri nelerdir?

Cinsel olarak uyarılmaya rağmen penis sertliğinin istenilen düzeyde olmaması veya penisin cinsel ilişki için yeterli sertliğe ulaşmasını takiben boşalma yaşanmadan yavaş yavaş sertliğini kaybetmesi venöz kaçağın belirtileridir.

Venöz kaçağa bağlı sertleşme bozukluğunun endovasküler tedavisi nasıl yapılır?

Toplardamar bozukluğunun olduğu bölgenin belirlenmesine yönelik renkli Doppler ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi (BT) kavernozografi sonrasında kaçak saptanan toplardamar bölgesine yönelik olarak embolizasyon adı verilen minimal invazif bir tedavi uygulanır.

İşlem anjiyografi ünitesinde lokal anestezi veya hafif sedasyon altında gerçekleştirilir. Bu bakımdan kalp anjiosu işlemine benzer. İşlem sırasında hasta genellikle uyanık durumda olur ancak hastanın konforu için damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar verilir.

Venöz kaçak bozukluğu nasıl düzeltilir?

İşlem öncesinde peniste korpus kavernozum içerisine ince bir iğne ile geçici sertleşme sağlayan ilaç (papaverin, alprostadil vb) enjeksiyonu yapılır.

Peniste tam sertleşme sağlandıktan sonra, penis gövdesinde derin dorsal vene girilerek ilgili toplardamarlara ulaşılır. Kaçak olan bölgeye ilerletilen özel tellerle titanyum koiller ve/veya mikropartiküller (embolizan maddeler) uygulanır. Selektif olarak kaçak olan damar yapısına yönelik kalıcı tıkama işlemi ile kanın penis içerisinde kalması sağlanır.

İşlem alternatif olarak kasıktan kateter adı verilen ince plastik borucuklar yardımı ile girilerek kaçak olan bölgeye ulaşılarak gerçekleştirilebilir.

Bu tedavinin başarı şansı nedir?

İlaç tedavisine yanıt vermeyen ve venöz kaçak saptanan kişilerde embolizasyon tedavisi sonrasında %60-90 oranında klinik başarı elde edilebilmektedir.

Tedavinin etkisi ne zaman görülür?

Tedavinin olumlu etkisi işlemden birkaç gün sonra görülmeye başlanır.

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi hangi merkezlerde yapılmaktadır?

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi ülkemizde ve dünyada çok az merkezde yapılmaktadır.

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi kim tarafından yapılmalıdır?

Venöçz kaçak embolizasyon tedavisi periferal damar hastalıklarına yönelik endovasküler tanı ve tedavi işlemleri konusunda deneyimli girişimsel radyologlar veya üroradyologlar tarafından yapılmalıdır.

İşlem ne kadar sürer?

İşlem süresi yaklaşık 60 dakikadır

Venöz kaçak embolizasyon tedavisinin diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?

Ameliyat olmadığı için kesi yapılmaz.

Genel anestezi gerekmez, lokal anestezi altında yapılır.

Hastanede yatış gerekmez.

Ağrı azdır veya hiç yoktur.

Normal günlük yaşama hızla dönülebilir.

Venöz kaçak embolizasyon tedavisinin cerrahi yöntemlere göre üstünlüğü nedir?

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi, diğer tedavilere dirençli sertleşme bozukluğuna yönelik etkili ve güvenli bir tedavi şeklidir. Kaçak bulunan toplardamar yapılarına yönelik cerrahi işlemlerin başarı şansı düşüktür. Ameliyatla penis protezi yerleştirilmesi sonrasında ise enfeksiyon meydana gelebilir, ayrıca protezler mekanik olarak bozularak işlevsiz kalabilir. İnvazif olmayan girişimsel bir işlem olması nedeniyle embolizasyon tedavisinde bu riskler bulunmaz.

Venöz kaçak embolizasyon tedavisinin herhangi bir riski veya yan etkisi var mıdır?

Embolizasyon tedavisine bağlı minör yan etkiler %5 oranında görülebilir. Pulmoner emboli görülme oranı %1’den düşüktür.

 

 

 

 

Online Randevu

Sosyal Medya

Bizi Arayın
Yol Tarifi Alın