Kronik Prostatit (Prostat iltihabı) hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Şok Dalga ile Kronik Prostatit tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
İçindekiler
Prostat enjeksiyonu nedir?
Ultrason cihazının prob adı verilen ince bir parçasının makattan uygulanması ile prostat bezinin görüntülenmesi sağlanarak, bez içerisindeki iltihap alanlarına doğrudan ilaç verilmesidir.
Prostat enjeksiyonu neden yapılır?
Uzun süren ve farklı antibiyotiklerle yapılan tedavi bağışıklık sistemini zayıflatarak mantar enfeksiyonu gibi durumların gelişmesine ve bağırsak florasının değişmesine yol açabilir. Kaldı ki, uzun süreli geleneksel antibiyotik tedavileri sonrasında prostat içerisindeki odakların tekrar enfeksiyona yol açması muhtemeldir. Diğer taraftan, bez içerisinde kronik iltihaba bağlı gelişen nedbe dokusu ve kireçlenme alanlarında kan akımının azalmış olması nedeniyle, klasik tedavi kapsamında sistemik olarak verilen antibiyotiklerin söz konusu alanlarda yüksek yoğunluğa ulaşması güçleşmektedir. Bu gibi durumlarda bez içerisindeki iltihap odaklarının veya kireçlenme alanlarının içine doğrudan antibiyotik ve kortizon enjeksiyonu faydalı olabilir. Bu yolla, prostat içerisindeki antibiyotik düzeyi, antibiyotiğin sistemik emilimiyle elde olunan miktara kıyasla binlerce kat daha fazladır. Nitekim, söz konusu tedavi yöntemiyle hastaların şikayetlerinde belirgin düzelme görüldüğü bildirilmektedir.
Son dönemde, prostat içerisine Botulinum-A toksini (Botox®) enjekte edilmesiyle bakteriyel olmayan kronik prostatit tedavisinde başarılı sonuçlar alındığı bildirilmiştir.
Prostat enjeksiyonu nasıl yapılır?
Makattan yapılan transrektal ultrason eşliğinde prostat bezi içerisine makattan veya bacak arasında perine bölgesinden ince bir iğne ile girilerek her iki prostat lobuna ilaç enjeksiyonu yapılır. Genellikle 4-6 seans uygulanır. Bu sayede, medikal tedaviye yeterli düzeyde yanıt alınamamış kronik prostatit olgularında yüksek başarı elde edilebilmektedir.
Diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?
İşlemin uygulama kolaylığı, hastanede yatış gerektirmemesi, önemli bir yan etkisinin veya herhangi bir riskinin bulunmaması yöntemin başlıca avantajlarıdır.
Prostata enjeksiyon nasıl yapılır?
İşlem ultrason cihazının prob adı verilen ince bir parçasının makata kibar bir şekilde yerleştirilmesiyle yapılır. Bu esnada elde olunan ultrason görüntülerinin yardımıyla ince bir iğne kullanılarak prostat dokusu içerisine enjeksiyon gerçekleştirilir.
İşlem ne kadar sürer?
İşlem yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
İşlem sırasında ağrı hissedilir mi?
İşlem öncesinde prostat bezinin çevresine uygulanan lokal anestezi sayesine hastalarımız herhangi bir ağrı hissetmemektedir.
İşlemin herhangi bir yan etkisi var mıdır?
Prostatit tedavisi için uygulan diğer girişimsel ve cerrahi tedavi yöntemlerinden farklı olarak, prostata enjeksiyon işleminin önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır.
İşlem sonrasında hasta günlük normal yaşamına ne zaman dönebilir?
İşlem sonrasında hastalarımız 5-10 dakikalık bir dinlenmeden sonra günlük yaşamlarına dönebilir.