İçindekiler
Genital varis nedir?
Genellikle 30-50 yaş arasında olmak üzere kadınlarda sık görülen, kronik pelvik ağrı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Tıbbi olarak pelvik konjesyon sendromu olarak adlandırılır. Halk arasında rahim varisi olarak da bilinir.
Genital varis neden önemlidir?
Kadınlarda nedeni açıklanamayan karın ağrılarının %30’u pelvik konjesyon sendromundan kaynaklanmaktadır. Pelvik venöz konjesyon sendromu, son yıllarda giderek artan oranda görülmektedir.
Genital varislerde hangi yapısal bozukluk görülür?
Kadınlarda rahim ve yumurtalık çevresindeki toplardamarlarda kapakçıkların yetersizliğine bağlı olarak genişleme ve varisleşme meydana gelir, bunun sonucunda kan bu bölgede göllenir.
Genital varis oluşumunun nedenleri nelerdir?
İki veya daha fazla doğum yapmış olmak, şişmanlık, bacak toplardamarlarında geçirilmiş derin ven trombozları, hareketsizlik, polikistik over hastalığı başlıca nedenlerdir.
Genital varis oluşumu riskini artıran durumlar nelerdir?
Gebelik, pelvik bölge ameliyatı geçirmiş olmak, genetik faktörler, toplardamar tıkanıklıkları, uzun süre ayakta çalışmak başlıca risk faktörleridir.
Genital varis belirtileri nelerdir?
Karın alt kısmında ve kasıklarda ağrı ve dolgunluk en tipik şikayettir. Bu bölgede ve bacaklarda varisleşmiş toplardamarlar görülebilir. Ağrı ve dolgunluk uzun süre ayakta kalınca, adet döneminde, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında, idrar yaparken ve dışkılama ile artabilir. Anormal miktarda vajinal kanama, idrarda kanama, halsizlik ve depresyon görülebilir.
Tanı nasıl konur?
Pelvik konjesyon sendromu tanısı genellikle fizik muayeneyle birlikte transvajinal Doppler ultrasonografi ile konur. Transvajinal Doppler ultrasonografi incelemesinde yumurtalık ve çevre genital organların çevresindeki toplardamarların varis ve kaçak bölgeleri kolaylıkla belirlenebilir.
Genital varis tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?
Pelvik konjesyon sendromu için ilaç tedavisi, laparaskopik cerrahi veya embolizasyon tedavisi uygulanabilir.
Erken dönemde ilaç tedavisi önerilir. Şikayetlerin geçmemesi veya artması durumunda embolizasyon tedavisi uygulanmalıdır.
Embolizasyon tedavisi nedir?
Embolizasyon tedavisi; rahim ve yumurtalık çevresindeki varisleşmiş toplardamarların, anjiografi ünitesinde mikroküreciklerle tıkanması ve köpük maddesi verilerek yapıştırılması (skleroterapi) işlemidir.
Gonadal ven veya ovaryan ven embolizasyonu olarak da adlandırılır.
Embolizasyonla genital varis tedavisi nasıl yapılır?
Embolizasyon anjiografi ünitesinde cerrahi kesiye ihtiyaç duyulmadan yapılan bir tedavidir. Kasık bölgesinde toplardamar içerisine iğne ile girilerek plastik damar kılıfı yerleştirilir. Daha sonra ince borular (kateter) ve kılavuz teller yardımıyla pelvis bölgesinde genişlemiş toplardamarlara ulaşılır, damar içerisine kontrast madde verilerek damarlar görüntülenir ve kaçak saptanır. Son olarak, genişlemiş toplardamarlar tıkayıcı özellikte küçük parçalar (koil) ve yapıştırıcı özellikte köpük maddesi verilerek kapatılır.
Bu yöntemin sonuçları nasıldır?
Embolizasyon işleminin teknik başarısı %100’e yakındır.
Hastalarda %90’a varan oranlarda ağrı azalır veya tamamen ortadan kalkar.
Tedavi sonrasında hastalığın tekrarlama olasılığı ise %10’un altındadır.
Hastanede yatmak gerekir mi?
Hastalar işlem sonrasında aynı gün taburcu edilir; normal günlük yaşama hızla dönülebilir.
İşlemin riskleri nelerdir?
Majör komplikasyon görülme oranı düşüktür. Bazı hastalarda ağrı, ateş ve bulantı (postembolizasyon sendromu) görülebildiği bildirilmiştir. Nadiren enfeksiyon meydana gelebilir.
Embolizasyon işlemi doğurganlık durumunda veya adet düzeninde değişikliğe yol açar mı?
İşlem sonrasında doğurganlık durumunda veya adet düzeninde değişiklik meydana gelmez.
Embolizasyonla genital varis tedavisinin avantajları nelerdir?
Etkinliği kanıtlanmış, güvenli bir yöntemdir.
Cerrahi kesi yapılmadığı için kesi izi olmaz, iğne deliğinden girilerek yapılır
Genel anestezi uygulanmaz, lokal anestezi ile yapılır.
Hastalar işlem sonrasında genellikle aynı gün eve gönderilir.
Komplikasyon oranı düşüktür.