Diz Ağrısı Embolizasyon Tedavisi

Diz ağrısının en sık nedeni nedir?

Diz ağrısının en sık nedeni halk arasında eklem kireçlenmesi olarak da bilinen osteoartrit hastalığıdır. Diğer taraftan, osteoartrit hastalığının en çok etkilediği eklemlerin başında da diz eklemi gelmektedir.

Diz kireçlenmesi (osteoartrit) kimlerde görülür?

Osteoartrit yaşla birlikte artış gösterir; 50 yaş üzerinde görülme sıklığı artar, 65 yaş üzerindeki her üç kişiden birinde görülür.

Osteoartrit hastalığı diz eklemine ne şekilde zarar verir?

Osteoartrit hastalığında diz eklemini oluşturan dokuların kronik iltihabı sonucunda, eklem kıkırdağının ve eklemi oluşturan kemiklerin yapısı bozulur, eklem mesafesi daralır ve eklem aralığındaki sinoviyal sıvı miktarı azalır. Buna bağlı olarak eklemde ağrı, şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar.

Dizde osteoartrit düzeltilebilen bir durum mudur?

Osteoartrit sonucunda diz ekleminde ortaya çıkan hasar maalesef düzeltilebilen ve geri döndürülebilen bir durum değildir.

Dizde osteoartrit meydana gelmesi riskini artıran durumlar nelerdir?

Dizde osteoartrit görülme riskini artıran başlıca durumlar; yaşlanma, eklemin aşırı kullanılması, obezite, genetik yatkınlık, hareketsizlik, kronik tekrarlayan travmalar, kemik ve eklemleri etkileyen romatoid artrit, Paget hastalığı ve gut gibi diğer hastalıklardır. Osteoartrit kadınlarda daha sık görülür.

Dizde osteoartrit hangi şikayetlere yol açar?

Dizde osteoartrit sonucunda ağrı, şişlik, tutukluk, hareket kısıtlılığı, hareketle eklem bölgesinden sesler gelmesi gibi şikayetler ortaya çıkar. Şikayetler ilk başlarda hareketle ve günün ilerleyen saatlerinde görülür, hastalığın ilerlemesi ile özellikle istirahat halinde de ortaya çıkmaya başlar. Belirtilerin zamanla kötüleşmesiyle günlük aktiviteleri etkileyebilir.

Osteoartrit tanısı nasıl konur?

Osteoartrit tanısı muayene, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile konur.

Osteoartrit kronik ve ilerleyici bir eklem hastalığıdır; bu nedenle  erken dönemde saptanması ve tedavi edilmesi hastalığın ilerlemesini önleyebilir.

Osteoartrit tedavisinde amaç nedir?

Tedavinin amacı ağrının giderilmesi, hareket kısıtlılığının azaltılması, hastalığın ilerlemesinin engellenmesidir. Böylece yaşam kalitesinin artırılması hedeflenir.

Osteoartrit için tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedavi seçenekleri arasında diyet ve kilo kontrolünü içeren yaşam tarzı değişiklikleri, ağrı kesici ve anti-inflamatuar ilaçlar, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar, cerrahi ve girişimsel tedavi yer alır.

Osteoartrit hastaları tedaviye nasıl yanıt verir?

Hastaların büyük bir kısmı diz protezi dışındaki tedavilere dirençlidir. Ağrı en önemli sorun olup diz protezi tedavisi olan hastaların dahi %15’inde kronik kalıcı ağrı mevcuttur.

Diz ağrısı için en etkili ameliyatsız tedavi yöntemi nedir?

Osteoartrite bağlı diz ağrısı tedavisi için en etkili ameliyatsız yöntem embolizasyondur. Minimal invazif nitelikte olan bu yöntemi genikülat arter embolizasyonu olarak da bilinmektedir.

Embolizasyon tedavisi nedir?

Diz eklem kireçlenmesine bağlı oluşan ağrının, o bölgeyi ve bölgedeki uyarılmış sinirleri besleyen damarların en uç kısımlarının tıkanmasıyla azaltıldığı veya yok edildiği bir tedavi yöntemidir.

Embolizasyon  diz ağrısını nasıl azaltır?

Diz eklem kireçlenmesinde o bölgedeki eklem kapsülünü çevreleyen zar ve yumuşak dokuda görülen inflamasyon bölgenin aşırı kanlanmasına neden olmaktadır. Buna bağlı olarak meydana gelen yeni damar ve duyusal sinir gelişimi ağrıyı tetikler.

Embolizasyon tedavisi söz konusu damarların kısmen tıkanmasını sağlayarak aşırı kanlanmayı, inflamasyonu ve ağrıyı ortadan kaldırır.

Embolizasyon tedavisi kimlere uygulanır?

Diz ağrısı için embolizasyon tedavisi uygulanabilecek durumlar;

Orta-ileri düzeyde diz ağrısı ve aşırı hareket kısıtlılığı bulunanlar,

İlaç tedavisine ve fizik tedaviden yarar görmeyenler,

Genel anestezi alması riskli olan hastalar,

Ameliyat olmasına engel bir durumu olanlar,

Diz eklem protez ameliyatı olmak istemeyen hastalar.

Embolizasyon tedavisi kimler tarafından uygulanmaktadır?

İşlem görüntüleme eşliğinde minimal invazif yöntemlerle hastalıkların tanı ve tedavisi alanında uzmanlaşmış girişimsel radyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

Embolizasyon nasıl yapılır?

İşlem anjiografi ünitesinde lokal anestezi veya sedasyon altında yapılır.

Kasıktaki atardamardan ince bir iğne ile  girilip kılavuz teller yardımıyla çok ince kateterler ilerletilerek dizde sorunlu bölgeyi besleyen atardamarlara ulaşılır. Bu atardamarlar kontrast madde verilerek görüntülenir.

Daha sonra ilgili atardamarlar kum tanesi büyüklüğünde küçük kürecikler yardımıyla kısmen tıkanır; bu sayede ilgili bölgeye kan akımı durduğu için inflamasyon ve ağrı azalır veya kaybolur.

İşlem tamamlandığında, kateter atardamardan çıkarılır ve kasık bölgesi bandajla kapatılır.

Embolizasyon işlemi ne kadar sürer?

İşlem ortalama 30-60 dakika sürer.

Hastanede yatmak gerekir mi?

Hastalar tedavi sonrasında iki saat gözlem altında tutulur ve aynı gün taburcu edilir.

Normal günlük yaşama hemen dönülebilir.

Embolizasyon tedavisinin sonuçları nasıldır?

Tedavi sonrasında hastaların %85’inde diz ağrısında belirgin azalma görülür. Ağrıdaki düzelmeyle birlikte diz hareketlerindeki kısıtlılık da ortadan kalkar.

Tedavinin etkisi ne zaman görülür?

Tedavi sonrasında iyileşme bazen birkaç saat içerisinde fark edilir; ancak tedavinin olumlu etkisi genellikle 3-14 günde belirgin hale gelir. Tedavinin etkinliği 1-4 ay arasında en üst düzeye ulaşır ve yıllarca ağrı görülmeyebilir.

Şikayetlerin yeterince düzelmediği durumlarda ne yapılabilir?

Şikayetlerin düzelmemesi durumunda embolizasyon işlemi tekrarlanabilir.

Embolizasyon işlemi sonrasında, ihtiyaç duyulması halinde eklem içine enjeksiyon ya da diz protez ameliyatı gibi başka bir tedavinin uygulanmasına engel yoktur.

Embolizasyon tedavisinin dize herhangi bir zararı var mıdır?

Hayır, embolizasyon tedavisinin diz eklem veya kıkırdak yapılarına bir zararı yoktur.

Diz ağrısı için embolizasyon güvenli bir tedavi midir?

Evet, embolizasyon genel olarak güvenli bir tedavidir.

Diz ağrısı için embolizasyon işleminin komplikasyonları nelerdir?

Ciddi komplikasyon görülme oranı sıfıra yakındır.

İşlemin potansiyel minör riskleri arasında genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelen ağrı ve deride renk değişikliği, şişlik, enfeksiyon ve allerjik reaksiyonlar yer almaktadır.

Embolizasyon tedavisinin avantajları nelerdir?

Uzun süre kuvvetli ağrı kesicileri kullanma gereksinimi, eklem içine enjeksiyon yaptırma gerekliliği ve fizik tedavi  ihtiyacı ortadan kalkar,

Orta ve ileri düzeydeki ağrıda hızlı ve kalıcı düzelme sağlanabilir,

Yaşam kalitesi belirgin şekilde artar,

Diğer tedavi yöntemlerine göre normal günlük aktivitelere daha hızlı dönülebilir.

Online Randevu

Sosyal Medya

Bizi Arayın
Yol Tarifi Alın