İyi Huylu Prostat Büyümesi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
İçindekiler
Transperineal lazer ablasyon nedir?
Transperineal lazer ablasyon (TPLA), prostat büyümesinin ameliyata gerek duyulmadan, etkili şekilde tedavi edilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Elesta EchoLaser SoracteLite ticari adıyla bilinmektedir.
İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalarda uygulanabilen, kullanımı giderek yaygınlaşan, yeni ve minimal invaziv bir tedavi seçeneğidir.
Tedavide amaç prostat hacminin fazlalığını azaltmak ve büyümüş prostat bezinin idrar torbasına ve idrar kanalına yönelik bası etkisini ortadan kaldırmaktır.
Diğer tedavi yöntemlerinden farkı nedir?
TPLA prostat büyümesi tedavisi için anüs ve testislerin arasında yer alan perine bölgesinden uygulanan tek yöntemdir.
Holmium veya thulium laser gibi daha iyi tanınan diğer lazer yöntemlerinden farkı invazif olmaması ve cerrahi içermemesi nedeniyle organ harabiyetine yol açmamasıdır.
TPLA prostat dokusunun çıkarılmasını gerektirmeden termal ablasyon yoluyla etki göstermesi nedeniyle fark yaratan bir tedavi yöntemidir.
Kullanılan iğnelerin çok ince olması nedeniyle minimal invazif değil mikro invazif bir teknik olarak kabul edilmektedir.
Kimlere uygulanır?
İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilir.
Ameliyat edilmesi riskli olan yaşlı hastalar ve ameliyat olmak istemeyen hastalar için tercih edilen bir yöntemdir.
Ayrıca, ameliyat olmasına rağmen prostat büyümesi tekrarlamış hastalarda uygulanabilmektedir.
Transperineal lazer ablasyon nasıl yapılır?
Optik fiber yapısında çok ince özel iğneler, ultrason rehberliğinde, anüs ve testis bölgesinin arasında perine adı verilen bölgeden, ciltten doğrudan prostat dokusu içerisine ilerletilerek yerleştirilir.
Prostatın her bir lobu için 1-2 iğne kullanılır. Birkaç dakika süresince lazer enerji uygulanmasına bağlı olarak büyümüş prostat dokusunda ısınma ve doku ölümü meydana gelir. Canlılığı kaybolan dokunun vücut tarafından ortadan kaldırılması sayesinde prostat hacmi azalır.
Bu sayede prostat dokusunun içinden geçen idrar kanallarına yaptığı bası ortadan kalkar ve prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetler belirgin olarak azalır ya da kaybolur.
Prostat bezindeki küçülme uzun sürelidir; bir yıllık takipte başlangıçtaki prostat hacmine göre aşamalı olarak ortalama %50’ye varan oranlarda azalma meydana gelir.
Tedavinin etkisi ne zaman görülür?
İşlemden birkaç gün sonra şikayetlerde azalma görülmeye başlanır. Prostat hacim azalması, idrar akım ölçümlerinde düzelme bir yıla kadar kademeli olarak meydana gelir.
Transperineal lazer ablasyon güvenli bir tedavi midir?
Tedavi planlaması, ciltten özel iğnelerin yerleştirilmesi ve tedavi sırasında dokuda meydana gelen değişikliklerin takibi ultrason ekranında prostat dokusunu görerek gerçekleştirildiği için işlem oldukça güvenlidir.
İşlem ne kadar sürer?
İşlem 10-15 dakika sürer.
Anestezi gerekli midir?
İşlem lokal anestezi veya hafif sedasyon eşliğinde uygulanır.
Yöntemin diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?
Hedefe yönelik bir tedavi olması nedeniyle sağlıklı prostat doku yapısı ve işlevleri korunur, ameliyattan sonra görülebilen sertleşme sorunu, meni çıkışının olmaması gibi sorunlarla lazer ablasyon sonrasında karşılaşılmaz.
İdrar kanalı yerine ciltten uygulanması nedeniyle, idrar kanalında travmaya bağlı oluşabilecek darlık, idrar kaçırma, retrograd ejakülasyon (cinsel ilişki sırasında dışarıya meni atılamaması) gibi yan etkiler görülmez.
Cerrahide karşılaşılabilen kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar meydana gelmez.
Genel anestezi gerekmediği için anesteziden kaynaklanabilecek yan etkiler görülmez.
Kanama riski bulunmadığı için kan sulandırıcı kullanan hastalarda güvenle uygulanabilir.
Ağrı azdır veya hiç yoktur.
İşlem süresi oldukça kısadır.
Normal günlük yaşama hızla dönülebilir, bu süre cerrahi sonrasında 3-6 hafta arasındadır.
Hastaların hastanede yatış süresi ne kadardır?
Hastanede yatış gerekmez, hastalar birkaç saatlik gözlemden sonra aynı gün evlerine dönebilir.
Tedavi işleminin herhangi bir riski veya yan etkisi var mıdır?
Yeni bir tedavi yöntemi olan transperineral lazer ablasyon için literatürde önemli bir yan etki bildirilmemiştir. Nadiren, idrarda yanma, idrar yapma zorluğu, tedavi sonrası hafif ağrı vb. geçici sorunlarla karşılaşılabilir.