Sertleşme Sorununda Endovasküler Tedaviler

İçindekiler

Sertleşme sorununda endovasküler tedavi nedir?

Diğer tedavilerden yarar görülmemesi durumunda, cerrahi tedavi istenmiyorsa ve/veya cerrahi tedaviye alternatif olarak uygulanabilen bir yöntemdir.

Endovasküler tedavi yöntemleri nelerdir?

Penise kan getiren atardamarlarda saptanan darlık veya tıkanıklıklara yönelik anjioplasti/stent işlemleri ve venöz kaçak için embolizasyon uygulamaları endovasküler tedavi yöntemleridir.

Endovasküler tedavi hangi durumlarda uygulanır?

Sertleşme sorununun nedeni olarak nörojenik, psikolojik ve hormonal faktörlerin ekarte edilmesi durumunda, damarlarla ilgili bozukluklar akla gelmelidir. Nitekim, sertleşme sorunu görülen her dört hastanın üçünde penise kan akımı sağlayan atardamarlarında özellikle ileri yaşta belirginleşen damar sertliğine bağlı darlık/tıkanma veya toplardamarların çalışmasındaki bozukluğa (venookluzif hastalık) bağlı kaçak saptanabilmektedir. Her iki durumda da endovasküler tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Atardamar bozukluklarına bağlı sertleşme bozukluğu nedir?

Penis kan götüren atardamarlarda damar sertliği (atheroskleroz) özellikle yaşlanmayla birlikte artış göstermek üzere sık görülmektedir.

Kalp damar sağlığı yönünden risk faktörlerinin mevcut olması durumunda söz konusu damarlarda sertleşmeyi olumsuz yönde etkileyen bozukluklar görülebilmektedir. Bu bağlamda, daha önceden kalp-damar hastalığı bulunanlarda ve hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi ve sigara içme öyküsü gibi damar sertliği yönünden risk oluşturan durumların varlığında penis atardamarlarında plak oluşumu, darlık ve ilerleyen dönemde tıkanıklık meydana gelebilmektedir. Buna bağlı olarak penise giden kan miktarının azalması sonucunda sertleşme bozukluğu ortaya çıkabilmektedir.

Sertleşme sorunu olanlarda, erkek genital sistemin beslenmesini sağlayan iliak, pudental ve penil arterlerin dörtte üçünde darlık görülmektedir.

Atardamar bozukluğuna bağlı sertleşme bozukluğunun endovasküler tedavisi nasıl yapılır?

Atardamar bozukluğunun olduğu bölgenin belirlenmesine yönelik renkli Doppler ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi (BT) anjiografi sonrasında, bozukluk saptanan damar bölgesine yönelik anjioplasti işlemi yapılır.

İşlem anjiyografi ünitesinde lokal anestezi veya hafif sedasyon altında gerçekleştirilir. Bu bakımdan kalp anjiosu işleminden hiçbir farkı yoktur. İşlem sırasında hasta genellikle uyanık durumda olur ancak hastanın konforu için damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar verilir.

İşlemde atardamar bozukluğu nasıl düzeltilir?

Kasıktan girilerek kateter adı verilen ince plastik borucuklar yardımı ile ilgili damarlara ulaşılır. Özel tellerle birlikte balon veya stent uygulanarak sorun giderilerek normal kan akımı yeniden sağlanır. Son dönemde kullanıma giren ilaç salınımlı balonlarla, tedavi sonrasında ilgili bölgede  yeniden darlık meydana gelmesi riski azaltılmıştır.

Bu tedavinin başarı şansı nedir?

İlaç tedavisine yanıt vermeyen ve atardamar bozukluğu saptanan kişilerde anjioplasti tedavisi sonrasında 12. ay sonunda %50-85 oranında klinik başarı elde edilebilmektedir. Özellikle görece genç hastalarda daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.

Anjioplasti tedavisi hangi merkezlerde yapılmaktadır?

Anjioplasti tedavisi dünyada çok az merkezde yapılmaktadır.

Anjioplasti tedavisi kim tarafından yapılmalıdır?

Anjioplasti tedavisi periferal damar hastalıklarına yönelik endovasküler tanı ve tedavi işlemleri konusunda deneyimli girişimsel radyologlar veya üroradyologlar tarafından yapılmalıdır.

İşlem ne kadar sürer?

İşlem süresi yaklaşık 60-90 dakikadır

Anjioplasti tedavisinin diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?

Ameliyat olmadığı için kesi yapılmaz.

Genel anestezi gerekmez, lokal anestezi altında yapılır.

Hastanede yatış gerekmez.

Ağrı azdır veya hiç yoktur.

Normal günlük yaşama hızla dönülebilir.

Anjioplasti tedavisinin cerrahi yöntemlere göre üstünlüğü nedir?

Anjioplasti diğer tedavilere dirençli sertleşme bozukluğuna yönelik etkili ve güvenli bir tedavi şeklidir. Ameliyatla penis protezi yerleştirilmesi sonrasında enfeksiyon meydana gelebilir, ayrıca protezler mekanik olarak bozularak işlevsiz kalabilir. İnvazif olmayan girişimsel bir işlem olması nedeniyle anjioplasti tedavisinde bu riskler bulunmaz.

Anjioplasti tedavisinin diğer yöntemlere göre dezavantajları nelerdir?

Anjioplasti sonrasında %30 oranında tedavi edilen bölgede yeniden darlık meydana gelebilmektedir. Bu bakımdan, anjioplasti tedavisine ek olarak damar sertliği risk faktörlerinin giderilmesine yönelik yaşam tarzı değişikliklerine uyulması ve hiperlipidemi, hipertansiyon, diyabet gibi bozuklukların kontrol altına alınması büyük önem taşımaktadır.

Anjioplasti tedavisinin herhangi bir riski veya yan etkisi var mıdır?

Endovasküler tedavilerle ilgili olarak literatürde önemli bir yan etki bildirilmemiştir. Nadiren, diğer anjiografi işlemlerinde de görülebilen, kasıkta iğne giriş yerinde hematom, enfeksiyon gelişmesi söz konusu olabilir. Tedaviden sonra hafif ağrı hissedilebilir.

Venöz kaçağa bağlı sertleşme sorunu nedir?

Venöz kaçak durumunda sertleşme sırasında penis toplardamarlarının kapanmasında bir sorun vardır. Venooklüssif disfonksiyon olarak da adlandırılmaktadır. Penise atardamarlar aracılığıyla gelen temiz kan, venler kapanmadığı için penis içinde kalamaz ve cinsel ilişki sonlanmadan vücuda geriye kaçar.

Venöz kaçak görülme sıklığı nedir?

Sertleşme sorunu yaşayan kişilerin %80’inde venöz kaçak görülmektedir. Genç erkeklerde %30 oranında venöz kaçak görüldüğü bildirilmiştir.

Venöz kaçak neden önemlidir?

Venöz kaçak kalp hastalıklarının erken belirtileri arasındadır. Normal şartlarda fark edilmesi zor olan damarsal sorunlar, sertleşme problemine yol açması nedeniyle erken dönemde belirlenebilir. Bu nedenle venöz kaçak mutlaka teşhis edilmesi gereken bir sağlık sorunudur.

Venöz kaçak nedenleri nelerdir?

Genetik yatkınlık, kolesterol yüksekliği, sigara diyabet, nörolojik bozukluklar, bazı ilaçlar, stres, testosteron hormon eksikliği, pelvik bölgeye radyoterapi uygulanması gibi sebepler venöz kaçağa yol açabilmektedir.

Venöz kaçak belirtileri nelerdir?

Cinsel olarak uyarılmaya rağmen penis sertliğinin istenilen düzeyde olmaması veya penisin cinsel ilişki için yeterli sertliğe ulaşmasını takiben boşalma yaşanmadan yavaş yavaş sertliğini kaybetmesi venöz kaçağın belirtileridir.

Venöz kaçağa bağlı sertleşme bozukluğunun endovasküler tedavisi nasıl yapılır?

Toplardamar bozukluğunun olduğu bölgenin belirlenmesine yönelik renkli Doppler ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi (BT) kavernozografi sonrasında kaçak saptanan toplardamar bölgesine yönelik olarak embolizasyon adı verilen minimal invazif bir tedavi uygulanır.

İşlem anjiyografi ünitesinde lokal anestezi veya hafif sedasyon altında gerçekleştirilir. Bu bakımdan kalp anjiosu işlemine benzer. İşlem sırasında hasta genellikle uyanık durumda olur ancak hastanın konforu için damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar verilir.

Venöz kaçak bozukluğu nasıl düzeltilir?

İşlem öncesinde peniste korpus kavernozum içerisine ince bir iğne ile geçici sertleşme sağlayan ilaç (papaverin, alprostadil vb) enjeksiyonu yapılır.

Peniste tam sertleşme sağlandıktan sonra, penis gövdesinde derin dorsal vene girilerek ilgili toplardamarlara ulaşılır. Kaçak olan bölgeye ilerletilen özel tellerle titanyum koiller ve/veya mikropartiküller (embolizan maddeler) uygulanır. Selektif olarak kaçak olan damar yapısına yönelik kalıcı tıkama işlemi ile kanın penis içerisinde kalması sağlanır.

İşlem alternatif olarak kasıktan kateter adı verilen ince plastik borucuklar yardımı ile girilerek kaçak olan bölgeye ulaşılarak gerçekleştirilebilir.

Bu tedavinin başarı şansı nedir?

İlaç tedavisine yanıt vermeyen ve venöz kaçak saptanan kişilerde embolizasyon tedavisi sonrasında %60-90 oranında klinik başarı elde edilebilmektedir.

Tedavinin etkisi ne zaman görülür?

Tedavinin olumlu etkisi işlemden birkaç gün sonra görülmeye başlanır.

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi hangi merkezlerde yapılmaktadır?

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi ülkemizde ve dünyada çok az merkezde yapılmaktadır.

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi kim tarafından yapılmalıdır?

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi periferal damar hastalıklarına yönelik endovasküler tanı ve tedavi işlemleri konusunda deneyimli girişimsel radyologlar veya üroradyologlar tarafından yapılmalıdır.

İşlem ne kadar sürer?

İşlem süresi yaklaşık 60 dakikadır

Venöz kaçak embolizasyon tedavisinin diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?

Ameliyat olmadığı için kesi yapılmaz.

Genel anestezi gerekmez, lokal anestezi altında yapılır.

Hastanede yatış gerekmez.

Ağrı azdır veya hiç yoktur.

Normal günlük yaşama hızla dönülebilir.

Venöz kaçak embolizasyon tedavisinin cerrahi yöntemlere göre üstünlüğü nedir?

Venöz kaçak embolizasyon tedavisi, diğer tedavilere dirençli sertleşme bozukluğuna yönelik etkili ve güvenli bir tedavi şeklidir. Kaçak bulunan toplardamar yapılarına yönelik cerrahi işlemlerin başarı şansı düşüktür. Ameliyatla penis protezi yerleştirilmesi sonrasında ise enfeksiyon meydana gelebilir, ayrıca protezler mekanik olarak bozularak işlevsiz kalabilir. İnvazif olmayan girişimsel bir işlem olması nedeniyle embolizasyon tedavisinde bu riskler bulunmaz.

Venöz kaçak embolizasyon tedavisinin herhangi bir riski veya yan etkisi var mıdır?

Embolizasyon tedavisine bağlı minör yan etkiler %5 oranında görülebilir. Pulmoner emboli görülme oranı %1’den düşüktür.

Online Randevu

Sosyal Medya

Bizi Arayın
Yol Tarifi Alın