İçindekiler
Kimler meme ultrasonografisi yaptırmalıdır?
Ailesinde meme kanseri olanlar mutlaka düzenli olarak ultrasonografi yaptırmalıdır.
40 yaşından sonra mamografi incelemesi yapılan kadınların tamamlayıcı bir yöntem olarak ultrasonografi yaptırması önerilmektedir. Meme ultrasonografisi ile mamografide tespit edilen kitlelerin yapısı hakkında bilgi edinilir.
Mamografide yoğun meme yapısına sahip olması nedeniyle ayrıntılı olarak değerlendirilemeyen, elle muayene sonrası şüpheli bulgulara rastlanan veya memede ağrı, şişlik ve kızarıklık yakınması bulunanların da meme ultrasonografisi yaptırması gereklidir.
Meme ultrasonografisi ayrıca memede tespit edilen kitlelerin boyutlarının takip edilmesinde de kullanılır.
Memeyle ilgili şikayeti bulunan erkek hastalarımızın da meme ultrasonografisi yaptırması önerilmektedir.
Meme ultrasonografisi kim tarafından yapılmalıdır?
Meme ultrasonografisindeki en önemli husus, incelemenin kalitesinin tamamen incelemeyi yapan hekimin deneyimine bağlı olmasıdır. Bu nedenle, meme ultrasonografisinin bir radyoloji uzmanı tarafından yapılması çok önemlidir.
Meme ultrasonografisi nasıl yapılır?
Meme ultrasonografisi kişi yatar pozisyondayken yapılır. İnceleme öncesinde memenin üzerine jel sürülür ve görüntü elde etmeyi sağlayan ultrason probu meme üzerinde ve koltuk altında hafifçe bastırılarak gezdirilir. Bu sırada memeye ses dalgaları gönderilir.
İnceleme sırasında US ekranında oluşan görüntüler incelenir, şüpheli bir bulgu saptanırsa değerlendirilir. Gerekli durumlarda ek olarak renkli Doppler ultrasonografi tekniği kullanılarak memenin damar yapıları incelenir.
Meme ultrasonografisi ağrılı bir işlem midir?
İşlem sırasında herhangi bir acı hissedilmez.
Meme ultrasonografisi ne kadar sürer?
Tüm inceleme yaklaşık 15-30 dakika sürer.
Meme ultrasonografisi yaptırmanın herhangi bir zararı var mıdır?
Meme ultrasonogarfisinde X-ışınları ve zararlı olabilecek başka ışınlar kullanılmaz. Bu nedenle, meme ultrasonografisinin herhangi bir zararı yoktur.
Meme ultrasonografisinin başka hangi avantajları vardır?
Ultrasonografi incelemesi ile meme dokusu ayrıntılı bir biçimde incelenebilir. Bu yöntemle meme dokusunda görülen normal ya da anormal tüm detaylar incelenir. Ultrasonografi mamografiden farklı olarak kesitsel tarama olanağı verdiği için, görüntü elde edilirken dokular üst üste binmez; bu sayede teşhis hatalarının önüne geçilmesi mümkündür.