Ameliyatsız Prostat Büyümesi Tedavisi: Embolizasyon

İyi Huylu Prostat Büyümesi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Prostat arter embolizasyonu nedir?

Prostat arter embolizasyonu, prostat büyümesinin ameliyata gerek duyulmadan, anjiyo ile tedavi edilmesini sağlayan yeni bir yöntemdir. İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilen en yeni minimal invaziv tedavi seçeneğidir.

İşlem sırasında prostat bezini besleyen atardamar anjio yöntemiyle tıkanır, bunun sonucunda beslenmesi engellenen prostat bezi küçülmeye başlar. Bu sayede hastanın şikayetleri de azalır veya kaybolur.

Embolizasyon, prostat büyümesinin tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilen, kolay, etkili ve emniyetli bir tedavidir.

İlk kez 2011 yılında uygulanmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Prostat embolizasyonu o tarihten beri dünyanın birçok ülkesinde gittikçe artan sıklıkta uygulanmaktadır.

Kimlere uygulanır?

İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilir.

Ameliyat edilmesi riskli olan yaşlı hastalar ve ameliyat olmak istemeyen hastalar için tercih edilen yeni bir yöntemdir.

Uzun süredir sondası bulunan hastalar için iyi bir tedavi seçeneğidir.

Prostat biyopsisine ve prostat kanserine bağlı kanamalarda da kanamayı durdurmak için uygulanabilir

Kimlere uygulanmaz?

Prostat kanseri şüphesi, mesane nörojenik bozukluk, üretra darlığı, dev mesane taşları ve kronik böbrek yetmezliği olanlarda işlem uygulanmaz.

Prostat arter embolizasyonu nasıl yapılır?

İşlem anjiyografi ünitesinde lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu bakımdan kalp anjiosu işleminden hiçbir farkı yoktur. İşlem sırasında hasta uyanık durumda olur ancak hastanın konforu için damardan ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar verilir.

Kasıktan girilerek kateter adı verilen ince plastik borucuklar yardımı ile prostat bezini her iki taraftan besleyen atardamarlara ulaşılır ve çok küçük tanecikler verilerek bu damarların tıkanması sağlanır. Bu prostat bezine zarar vermez sadece beslenmesini azaltır ve küçültür. Bu sayede prostat dokusunun içinden geçen idrar kanallarına yaptığı bası ortadan kalkar ve prostat büyümesinden kaynaklanan şikayetler belirgin olarak azalır ya da kaybolur. Prostat bezindeki küçülme uzun sürelidir.

Embolizasyon tedavisi damar yapısı bozuk olmayan hastalarda teknik olarak daha kolay uygulanır. İşlem öncesinde, damar yapısını incelemek amacıyla tomografi cihazıyla BT anjiografi yapılarak hastanın embolizasyona uygun olup olmadığı değerlendirilir.

İşlem ne kadar sürer?

İşlem 60-90 dakika sürer.

Yöntemin diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?

Ameliyat olmadığı için karın bölgesine kesi yapılmaz.

Genel anestezi gerekmez, lokal anestezi altında yapılır.

Hastanede yatış gerekmez.

Ağrı azdır veya hiç yoktur.

Normal günlük yaşama hızla dönülebilir, bu süre cerrahi sonrasında 3-6 hafta arasındadır.

İşlem sırasında ve sonrasında kan kaybı yoktur.

Ameliyattan sonra görülebilen retrograd ejakülasyon (cinsel ilişki sırasında dışarıya meni atılamaması), idrar tutamama, üretra darlığı, sertleşme sorunu, kısırlık gibi problemler embolizasyon sonrasında görülmez.

Hastaların hastanede yatış süresi ne kadardır?

Hastalar ya aynı gün ya da bir gün sonra evlerine gönderilebilir.

Tedavi işleminin herhangi bir riski veya yan etkisi var mıdır? 

Yeni bir tedavi yöntemi olan prostat embolizasyonu için literatürde önemli bir yan etki bildirilmemiştir.  Nadiren, diğer anjiografi işlemlerinde de görülebilen, kasıkta iğne giriş yerinde hematom, enfeksiyon gelişmesi söz konusu olabilir. Tedaviden sonra hafif ağrı hissedilebilir. Çok nadiren, işlem sonrasında geçici olarak sonda takılması gerekebilir.

Embolizasyon tedavisi sonrasında hastalığın tekrarlama riski nedir?

İşlem sonrasındaki hastalığın tekrarlama riski %0-2 arasındadır.

Online Randevu

Sosyal Medya

Bizi Arayın
Yol Tarifi Alın