Fibroadenom

Fibroadenom nedir?

Fibroadenomlar kadınlarda çok sık görülen iyi huylu meme kitleleridir; kadınların %10’unda ve genellikle 20-40 yaş arasında görülür.

Fibroadenomlar daha çok hangi dönemde oluşur?

Östrojen hormonunun yoğun olarak salgılandığı hamilelik döneminde daha çok oluşmaktadır

Fibroadenom saptandığında ne yapılır?

İlk saptandığında 6 ay aralıklarla 2 yıl süresince takip edilir. Bu sayede fibroadenoma benzeyen kötü huylu tümörlerden ayırım kolaylaşır

Fibroadenom meme kanseri riskini arttırır mı?

Gebelik döneminde belirginleşerek, menopozda küçülebilen fibroadenomların çok sayıda olması, meme kanseri riskini az da olsa arttırmaktadır

Fibroadenomlarda nasıl tanı konur?

Fibroadenomların çoğu kendi kendine meme kontrolü sırasında ya da doktor tarafından yapılan elle muayenede saptanır. Mamografi ve ultrasonla tipik olarak düzgün sınırlı yuvarlak-elips şeklinde kitleler olarak görülür. Fibroadenomların yaklaşık %90’ı çap olarak 3 cm’den küçüktür; nadiren çapları 15 cm’yi bulabilen dev fibroadenomlar saptanabilirr. Mamografi ve ultrason bulguları tipik olmakla birlikte, şüpheli durumlarda ultrason kılavuzluğunda iğne biyopsisi ile kesin tanı konur.

Fibroadenomların hangi durumlarda tedavi edilmesi gerekir?

Fibroadenom büyükse, hızlı bir büyüme gösteriyorsa, görüntüsü şüpheliyse , ağrıya yol açıyorsa ya da ele gelen kitle nedeniyle hastada şikayet oluşturuyorsa tedavi edilmelidir. Özellikle genç yaştaki kadınlarda fibroadenomların uzun süreli takip yerine tedavi edilmesi yaşam kalitesini de artırmaktadır. Fibroadenom tedavisinden önce mutlaka biyopsi yapılarak tanıdan emin olmak gerekir.

Fibroadenomlar için klasik tedavi yöntemi nedir?

Klasik ve eski tedavi gerekli olan durumlarda fibroadenomların ameliyat ile çıkarılmasıdır.

Ameliyatla tedavinin ne gibi dezavantajları bulunmaktadır?

Fibroadenomların ameliyat ile tedavisi; narkoz gerektirmesi, kesi ve dikişe ihtiyaç duyulması ve enfeksiyon riski taşıması nedeniyle günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir. Meme cildinde ameliyata bağlı oluşan şekil bozukluğu ve kalıcı izler özellikle genç hastalar için olumsuz psikososyal etkiler yaratabilmektedir. Ayrıca, oluşan nedbe dokusu ultrason ve mamografide kanser dokusunu taklit ederek radyolojik takipte tanısal sorunlara yol açabilmektedir.

Ameliyatsız tedavi mümkün müdür?

Fibroadenomlar günümüzde ameliyatsız olarak çeşitli yöntemlerle kolayca ve emniyetli bir biçimde tedavi edilebilmektedir. Bu yöntemler arasında radyofrekans (RF) ablasyon, mikrodalga ablasyon ve kriyoablasyon öne çıkmaktadır.

Online Randevu

Sosyal Medya

Bizi Arayın
Yol Tarifi Alın