Üriner Sistem Ultrasonografisi

Üriner sistem ultrasonografisi nedir?

Üriner sistem ultrasonografisi boşaltım sistemi kapsamında yer alan böbrekler, mesane ve idrar kanallarının hastalıklarının tespiti için başvurulan bir tanı yöntemidir.

Üriner sistem ultrasonografisi hangi durumlarda yapılır?

İdrarda kan bulunduğunda, karın yan boşluğunda ağrısı olanlarda, yüksek tansiyon ve diyabet hastalarında ve ailesinde böbrek hastalığı olan kişilerde uygulanır.    

Üriner sistem ultrasonografisinde nelere bakılır?

Böbrekler konum, şekil ve büyüklük yönünden değerlendirilir. İdrar toplayıcı sisteminde genişleme olup olmadığına bakılır. Diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği gibi böbrek yapısını bir bütün olarak etkileyen hastalıklarla ilgili ipucu araştırılır. Ayrıca, böbrekte ve/veya idrar yollarında taş, kum, kitle, kist olup olmadığına bakılır. 

Mesane duvarı incelemesi yapılır. Mesanede kitle olup olmadığı incelenir. Mesane duvarında kalınlaşma olup olmadığı, idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bulgulara bakılır. Mesane içeriği ve gerekli olduğu hallerde kapasitesi değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde ise prostat bezi değerlendirilir. Bezde büyüme varsa idrar yaptıktan sonra kalan idrar miktarı (rezidü) hesaplanır.

Üriner sistem ultrasonografisi nasıl yapılır?

Hastanın karın kısmına sürülen ultrason jeli ile bel seviyesinden itibaren kasıklara doğru inceleme yapılır. Böbrekler incelenirken hastanın hafifçe sağa ya da sola dönmesi sağlanarak incelenir. 

Üriner sistem ultrasonografisi için ne tür bir hazırlık gerekir?

Üriner sistem ultrasonografisi yapılmadan önce hastanın idrara sıkışmış olması ve mesanede miktarda idrar bulunması gereklidir. Bu amaçla hastanın yeterli miktarda sıvı tüketmesi ve idrara sıkışması sağlanır.

Online Randevu

Sosyal Medya

Bizi Arayın
Yol Tarifi Alın