Skrotal Renkli Doppler Ultasonografisi

Skrotal renkli Doppler ultrasonografi ile hangi anatomik yapılar incelenir?

Skrotum erkeklerde testislerin (yumurta) bulunduğu torba benzeri organa verilen isimdir. Bu tetkikte incelenen anatomik yapılar testisler, skrotum ve testislerin damarlarıyla üreme kanallarını içeren inguinal kanallardır.

Skrotal renkli Doppler ultrasonografi ile hangi durumlarda gereklidir?

Skrotal renkli Doppler ultrasonografinin en sık istenme nedeni ağrı ve ele gelen şişliktir. Ağrı nedenleri arasında testis ve epididimlerin iltihabi durumları, bazı kist ve kitleler ve fıtık yer almaktadır.

Skrotal renkli Doppler ultrasonografi incelemesi varikosel olarak bilinen testis toplardamarlarında genişleme oluşması durumunda tanı koydurucudur. Özellikle çocuk sahibi olamayan kişilerde sıklıkla renkli Doppler ultrasonografi istenir. Bu kişilerde spermlerde şekil bozuklukları, hareketsizlik ve sperm sayısı azlığı olduğunda varikosel araştırmasına girilir. Skrotal renkli Doppler incelemesi ile bu kişilerde erken tanı koyma şansı da bulunur. Erken tanı hastalıklara daha hızlı ve kolay müdahale etme şansı verir. Bu sayede daha hızlı bir tedavi süreci işler. Varikosel cerrahi tedavi işlemleri de bu tanı yöntemi ile belirlenir. 

Çocuklarda bu tetkik özellikle testis ve epididimlerin iltihabı söz konusuysa, fıtık şüphesi varlığında ve yumurtalıkların yerine inip inmediğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Çocuklarda skrotum yani kese içinde testis bulunmadığında, testisin yerini tespit etmek için kasık bölgesi ve bazen karın bölgesi ultrasonografi ile incelenir. Ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak hastalıkların gerekli tedavisi için planlama yapılır.

Skrotal renkli Doppler ultrasonografi ile nelere bakılır?

Öncelikle skrotumun ciltaltı kalınlığı değerlendirip skrotal kese içerisindeki sıvı miktarının artıp artmadığı araştırılır. Ayrıca bu sıvının içeriği incelenip kese içerisinde herni (fıtık) ve hareketli taş olup olmadığı belirlenir. Daha sonra her iki testisin skrotal kese içerisinde olup olmadığı değerlendirilerek inmemiş testis olup olmadığı araştırılır. Testis boyutu ve hacmi ölçülür. Sonrasında testis dokusu içerisinde herhangi bir kitle olup olmadığına bakılır. Epididim baş, gövde ve kuyruk kesimleri de incelenerek kalınlık artışı veya kitle olup olmadığına bakılır. Renkli Doppler ultrasonografi ile kan akımında artış olup olmadığı değerlendirilerek enfeksiyona ait ipucu araştırılır. Testis kan akımı incelenerek kan akımında azalma-kaybolma veya artış olup olmadığı değerlendirilir. Son olarak testis dışı damarlar incelenerek varikosel olup olmadığı saptanır.

Skrotal renkli Doppler ultrasonografi nasıl yapılır?

İnceleme sırt üstü yatar pozisyonda yapılır; ultrasonografi cihazıyla skrotum, testisler ve karın alt bölgeleri değerlendirilir. Varikosele yönelik değerlendirme sırasında hastanın ıkınması istenebilir

İşlem ne kadar sürmektedir?

Yaklaşık 15 ila 30 dakika sürer.

İşlem öncesi hazırlık gerekli midir?

İşlem öncesinde hiçbir özel hazırlık gerekmez.

İşlemin herhangi bir zararı var mıdır?

Renkli Doppler ultrasonografi işlemi radyasyon içermediğinden bir zararı yoktur. Kısırlığa, kansere yol  açmaz. Ağrı-acı veren bir işlem değildir.

Online Randevu

Sosyal Medya

Bizi Arayın
Yol Tarifi Alın